Modem wil mensen met een beperking helpen met de zoektocht naar hulpmiddelen, die verbale, geschreven en digitale communicatie gemakkelijker maken.
Het GielsBos lag aan de basis van de oprichting van MODEM in 1991. Gedurende 23 jaar werkte het onder de vleugels van het Gouverneur Kinsbergencentrum in Wilrijk. Op initiatief van vzw Rotonde (Brasschaat) en Thomas More Kempen (Geel) nam MODEM in december 2015 een doorstart en transformeerde in een netwerk van communicatie-experten.
Het ligt dan ook voor de hand dat Het GielsBos partner is in dit netwerk van experten. Dit betekent dat wij persoonlijk advies kunnen geven aan cliënten -zowel binnen als buiten onze organisatie- met vragen over communicatiehulpmiddelen. Onze expert zoekt samen met de cliënt naar een oplossing voor diens individuele communicatiebehoeften. In Het GielsBos is het aanspreekpunt de logopedische dienst. Waar nodig schakelen we ook een ergotherapeut in.
De expertise van Het GielsBos
De MODEM-experten van Het GielsBos kunnen hulp bieden aan kinderen en volwassenen met een normale begaafdheid of een verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een motorische problematiek en/of een autismespectrumstoornis.
Bij ons kan je terecht voor de niveaubepaling van de communicatie en het advies rond ondersteunde communicatie (spraakcomputers, tablets, communicatiekaarten en –mappen, ...).
We bieden tevens hulp bij het zoeken naar de meest aangepaste manier om een communicatiehulpmiddel te bedienen.
Wat is een advies?
Tijdens een adviesgesprek luisteren we eerst goed naar je vragen. We bespreken je mogelijkheden en beperkingen. Daarna tonen we hulpmiddelen die voor jou interessant kunnen zijn. We testen en bespreken welke alternatieven het meest geschikt zijn voor jou. We geven informatie mee over de besproken hulpmiddelen zodat je dit achteraf nog rustig kan bekijken. Wanneer je na het adviesgesprek nog vragen hebt, kan je via telefoon of e-mail nog vragen stellen.
Wie breng ik mee naar een adviesgesprek?
Dit bepaal je zelf. Het is evident dat jij, de persoon waarvoor de vraag wordt gesteld, aanwezig bent. Ouders en partners zijn zeer belangrijke betrokkenen. Jouw logopedist, ergotherapeut, leerkracht, ... hebben een belangrijke rol bij het gebruiken van de oplossing en zijn dus meer dan welkom. Samen aanwezig zijn tijdens het advies zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is en bevordert de samenwerking op lange termijn.
Waar en wanneer kan een advies doorgaan?
Een afspraak plannen doe je door rechtstreeks contact met ons op te nemen. Onze gegevens vind je hier rechts in het kadertje.
Een advies neemt makkelijk 2 à 3 uur in beslag.
Hoeveel kost een advies?
De kostprijs van het advies is sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het varieert van volledig terugbetaald door de overheid tot volledig op eigen kosten. In dat laatste geval kost een advies €55/uur.
Een adviesgesprek kan ook gefinancierd worden met een persoonsvolgende budget (PVB). Hier kan je meer informatie vinden over financiering RTH en over financiering PVB.
Krijg ik een verslag?
Een verslag is geen standaard onderdeel van een advies, tenzij je een doorverwijzing naar gemachtigd expert hebt. Informatie geven we wel mee, maar een officieel advies op papier dus niet. Indien je een verslag wenst, kan dit tegen een gepaste vergoeding.
Afspraak maken?
- Je kan onze experts contacteren via modem@hetgielsbos.be.
- Liever telefonisch?
Bel dan naar 014 60 12 11 en vraag naar de Modem expert.